|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Trogodišnjaci u pubertetu: Jesu li roditelji stvorili "tinejdžere"?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.2.2018
Neko vreme svi su pričali o izrazu terrible twos, ali sada sve više možemo čitati o malim tinejdžerima zbog kojih roditelji plaču u ćošku i ponekad ne znaju šta da urade.

image
Mnogo neugodnih situacija sa \\
/11



Zašto nismo bili upozoreni? Ovi zgodni izrazi nisu ni postojali do nedavno, a zašto? Jer smo mi za njih odgovorni. Tako je, mi - roditelji, stvorili smo 'tinejdžere', a evo i dokaza za to. Kolumnista Susan Tejlor za Babyology napisala je zanimljiv tekst u kojem navodi zašto nam se danas ponekad čini da se vrtićka deca ponašaju kao da su u pubertetu. Navela je pet različitih razloga i objasnila kako žive današnja deca i što se promenilo poslednjih decenija.



1. Razmaženi izborom

Deca pre pedeset godina nisu imala gomilu odeće u ormaru. Imala su nekoliko komada odeće koja se prala iznova, popravljala i nosila ponovo i ponovo. Zbog toga se presvlačenje po sto puta ili ispadi besa zbog odeće jednostavno nisu ni mogli događati. 

2. Sloboda izbora

Prethodne generacije su se nisu pitale šta bi radije radili ili imali. Mama i tata su donosili sve odluke, pa zašto smo onda odjednom počeli ispitivati naše mališane šta oni žele? Oni ne znaju ni koji je dan, a kamoli šta žele. Čak i da misle da znaju, obično se radi o nečemu što nije dobro za njih (čokolada za večeru?).

A, onda, nakon što im ponudimo slobodu izbora, odjednom im pokušavamo to oduzeti i to vodi nervnom slomu i ispadima besa. I tada su roditelji ti koji 'pate' jer čim jednom trogodišnjaku pružimo osećaj moći - pokušaće da bude 'šef' svaki dan, bez obzira na to što vi govorite. 


3. Preterana stimulacija

Mala deca se zabavljaju sve vreme. Televizori su veći, igračke imaju više svetla, zvukova i čak se i pomeraju same. Ekrani i igrice su svuda oko nas, rođendani, praznici su postali otmeniji, a vreme za igru nikad nije bilo glasnije. Dodajte tome aktivnosti poput plesa, plivanja, fudbala i vaše trogodišnje dete je opterećeno osećajima i neprekidnom aktivnošću. 


4. Tretirani kao ravnopravni

Izraz 'tinejdžer' nije postojao 70-ih i 80-ih, a pogodite zašto? Nije ni "babyccino". Ko je pomislio kako će biti dobra ideja voditi decu na 'kafu' i dati im napitak sa penušavim mlekom i čokoladom koji se pretvara da je kafa? Uprkos tome što se radi samo o penušavom mleku, iznenađeni smo što su trogodišnjaci postali drski? To je isto kao da vodimo male devojčice na manikir. U njihovim očima, tretiramo ih ravnopravno i u njihovoj glavi jednostavno je prirodno 'poludeti' kada im tu iluziju odjednom oduzmemo.

5. Visoka očekivanja

Postoji puno nepotrebnog pritiska na malu decu, za razliku od dece rođene prethodnih decenija. Roditelji žele najbolje za svoju decu i podstiču ih na učenje, na isprobavanje novih sportova, novih aktivnosti. Šta se dogodilo s onim da decu treba pustiti da uče i razvijaju se u svoje vreme, a ne brinuti o tome što bi trebalo i što druga deca mogu i rade?


6. Nasmešite se i izdržite 

Ako zbilja razmislite, mnogo neugodnih situacija sa "tinejdžerima" bi se moglo izbeći kad bismo živeli jednostavniji, manje moderan život i vodili se nekim roditeljskim savetima starijih generacija. Sledeći put kada pomislite 'Ne mogu više', dok vaše dete ima još jedan u nizu svojih ispada, setite se da smo sami stvorili ovakvu decu i sada se jednostavno moramo pomiriti s time i izdržati tu ludu vožnju.

Srećno! 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
21
Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
17
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
12
Učimo da vežemo pertle
Pre nego što dete nauči da veže pertle, vežba mnogo aktivnosti sa prstima, od onih krupnih do onih najsitnijih.
8





Nema jače sile na svetu od majke koja bran...
Njega nećeš tući, ni u pojam ni u naletu besa i nemoći. Moraćeš prvo preko mene, a ne dao ti Bog da se nađeš na putu maj...
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here