|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Prednosti i mane carskog reza
6.11.2009 16:06:33   
lola78
Znam da postoji tema za carski rez, ali sam mislila ako mozemo ovdje da sumiramo prednosti i mane carskog reza iz vaseg sopstvenog iskustva, po tackama. Meni je doktorica rekla da cu vjerovatno morati na carski, jer sam cvrsto zatvorena u 36 nedelji, i zbog mjera karlice, mada jos nije sigurno. Pa ako mozete ovdje da sumiramo prednosti i mane tog cuvenog carskog.
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Prednosti i mane carskog reza
6.11.2009 16:16:19   
Anoniman
... aj,kuckaću  napamet

- ničeg se ne sećaš
- bol koji je nesnosan nakon anestezije
- oporavak je toliko brz da sam se iznenadila.  (najgore prva 4 dana)
- rana relativno  brzo zarasta (individualno je, slažem se)
- vađenje konaca ne boli niiimalo
- pauza od min 6 meseci do sledeće trudnoće
Ukratko - ništa strašno. kada ti budu doneli zdravu bebu u ruke zaboravićeš sve ružno što ti se desilo u životu, pa i taj bol u celom telu.

(odgovor članu lola78)
  Direktna veza do poruke: 2
6.11.2009 17:52:19   
mihi
Porodila sam se dva puta, 1997. god prvi put prirodni tj vaginalni porođaj mesec dana na ivici guze zbog rane od epiziotomije. Drugi put 2008, CR u epiduralu, fenomenalno iskustvo stvarno bih svakom to poželela. Pisala sam već da sam 6. dana izašla iz bolnice, kupala sam bebu, čim sam izašla iz bolnice i došla kući išla sam da se prošetam i kupim sok u radnjiuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
6.11.2009 18:03:15   
Anoniman
Evo jedna temica koja bi ti mogla biti zanimljiva: Poređenje CR i prirodnog porođaja KLIK

Ja kada sam ostala trudna znala sam da želim na CR. Nemam zamerki, sve je prošlo fenomenalno. Jedino što je bolelo je bilo prvo ustajanje iz kreveta. (Možeš pročitati moju porođajnu priču, tamo ćeš sve saznati o mom porođaju)

Kao mane bih navela:
- 2 godine nema naredne trudnoće (tako su meni rekli)
- svaki naredni porođaj mora na CR, a max broj carskih rezova je 3.

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 4
6.11.2009 18:15:48   
Anoniman

slažem se , ustajanje je i više nego bolno.
okretanje na bokove... mislila sam da nikad neću uspeti....ali brzo prođe taj najgori talas bola.
najvažnije je upravo to okretanje, malo po malo... pa kada prvi put uspeš da ustaneš, treba što više puta ustajati, opet kažem polako.... posle ide sve lakše i lakše.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 5
6.11.2009 18:20:50   
Anoniman
Tačno tako!
Žene pored mene su ležale kao prikovane za krevet, onda kada sestra dođe i kaže "Ustajanje!" one umiru od bola. Ja nisam ležala mirno ni malo. Sve vreme sam savijala lagano noge u kolenima (vučući pete po posteljini), pa ispravljala, lagano se naginjala na bok, pa nazad... razlog je bio i taj što me je već drugi dan zadnjica, a i leđa, toliko bolela da sam mislila da ću umreti.
Sredstva protiv bolova sam uzela samo jednom (kada sam se budila iz anestezije) i posle više ni jednom.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 6
6.11.2009 18:23:28   
Anoniman

i meni su dali trodon u infuziju samo kad sam se budila...

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 7
6.11.2009 18:26:18   
Anoniman
Uopšte ne mogu da pronađem, negde ima kopiran text iz Blic-a, baš sa nazivom prednosti i mane CR-a.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 8
6.11.2009 18:32:24   
Anoniman
 eto ja bih to što ti ne daju češće nešto protiv bolova navela kao mmanu... mada, možda postoji i opravdani razlog za to, ali svejedno... joooj uplašićemo žene, ali stvarno nije strašno!user posted image

de, de, nađi Tasho taj text i mene zanimauser posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 9
6.11.2009 18:38:20   
Anoniman
 našla sam dve priče dveju žena.dosta su realne. jedna je za a druga protiv cr. izbrisaću imena i podatke ako nekoga zanima, staviću ovde....

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 10
6.11.2009 18:50:42   
Anoniman
"DRUGI CARSKI REZ BIO JE PRAVI IZBOR ZA MENE"

Moj prvi porođaj "kasnio" je deset dana, pa su lekari odlučili da ga izazovu indukcijom. Već posle deset minuta osetila sam snažnu mučninu i počela da povraćam. Tek tada sam registrovala prve kontrakcije između kojih gotovo da nije bilo pauza. Babica je to nazvala "hiperstimulacijom materice". Međutim, uprkos snažnim kontrakcijama i bolu koji sam trpela, grlić se uopšte nije otvarao. Zbog toga me nisu prebacili u porođajnu salu. Nakon svake kontrakcije usporavao se rad srca moje bebe. Da bi ubrzao porođaj, lekar mi je mehanički probio vodenjak, ali ni to nije dalo rezultate. Jedini spas bio je u podvrgavanju carskom rezu. S obzirom na činjenicu da sam devet sati trpela jake bolove, ovu vest dočekala sam sa velikim olakšanjem!
Kada sam ponovo zatrudnela, odmah sam znala da i drugi put želim da se porodim na isti način (samo bez prethodnog maltretiranja). Prosto sam znala da prirodni porođaj neće biti moguć. Iskreno, bila sam traumatizovana iskustvom prvog porođaja, a zbog činjenice da se nisam otvorila ni 3 cm, lekar mi je rekao da postoje realne šanse da će se i drugi porođaj odvijati vrlo sporo. Kada sam u 20. nedelji trudnoće otišla na pregled kod lekara (koji je trebalo da me porodi), bila sam spremna da ga ubeđujem. Zapravo, toliko sam želela carski, i toliko sam se plašila da lekar neće pristati na to da sam već posle nekoliko izgovorenih rečenica zaplakala. Tada mi je lekar rekao da neće dozvoliti da se mučim kao prvi put već da će me poroditi carskim rezom. Njegovu odluku doživela sam kao veliko olakšanje pa sam mogla da uživam u trudnoći do kraja beza straha od još jednog dugog, bolnog i komplikovanog porođaja.
Lekar mi je predočio sve komplikacije koje mogu da nastanu zbog ponovljenog carskog reza, ali nisam promenila odluku. Mada poznajem nekoliko žena koje su se posle prvog carskog reza drugi put porodile prirodnim putem, i to bez ikakvih komplikacija, nisam želela da rizikujem. Na kraju krajeva, svako ima pravo da izabere (ako je u prilici) ono što je za njega najbolje.
Porodila sam se u 39. nedelji trudnoće. Sve je prošlo kako treba, a ja nisam osećala bol ni pre ni posle porođaja. Takođe, rana je brzo zacelila, a ožiljak je minimalan. I da sam osetila trudove pre zakazane operacije, izabrala bih carski rez. Štaviše, odlučila sam da ću se, ako budem ponovo ostala u drugom stanju, opet poroditi na isti način!"   "ŽARKO SAM ŽELELA DA SE PORODIM NA PRIRODNI NAČIN"

"Moja prva dva porođaja protekla su brzo i relativno lako. Ohrabrena ovim iskustvima, odlučila sam da se treći put ne porodim u porodilištu, već kod kuće! S obzirom na to da takva praksa nije uobičajena kod nas, ni lekar, ni osoblje porodilišta nisu bili raspoloženi da mi izađu u susret. Iako je porođaj u kućnim uslovima moje zakonsko pravo, svi su bili protiv. Međutim, kada sam počela da se porađam, suprug je pozvao babicu i ona je stigla za pola sata. Čim me je pregledala, zaključila je da bebina glava nije u pravilnom položaju i da moram odmah u porodilište. Bila sam uverena da je to samo izgovor, ali kada je napomenula da bi beba mogla da umre, moj suprug se uspaničio, pa sam pristala da idem i protiv svoje volje. Sat vremena kasnije stigli smo u porodilište. Kontrakcije su, kao za inat, prestale, pa su me priključili na indukciju. Ljudi u belim mantilima ulazili su i izlazili iz prostorije u kojoj sam ležala, a iz susedne sobe dopirala je vriska neke porodilje. Bilo je veoma zagušljivo, sve me je bolelo, a osoblje na mene nije obraćalo pažnju. Osam sati nakon što sam primljena u porodilište lekar me je obavestio da moja beba pati i da će me poroditi carskim rezom. Jasno, beba mi je bila najvažnija pa sam pristala. Međutim, dok sam čekala red u operacionoj sali, porodila sam se na prirodan način!
Inače sam veliki protivnik carskog reza. Smatram da ova, kao i svaka operacija pod opštom anestezijom predstavlja veliki rizik po ženino i bebino zdravlje. Osim toga, znam koliko su se dugo neke moje prijateljice oporavljale od operacije, koliko su trpele bolove i da na kraju nisu mogle da drže svoje bebe u naručju.
Iako sam svesna činjenice da mnogi osporavaju moju odluku da se porodim kod kuće, moj stav se pokazao kao ispravan. Mislim da je carski rez izbor samo u slučaju kada je potrebno spasti majčin ili bebin život.
REČ-DVE O PONOVLJENOM CARSKOM REZU
* Ako ste se već jednom porodili carskim rezom, trebalo bi da vam predlože isti postupak i drugi put, kao alternativu vaginalnom porođaju. Međutim, to nije pravilo.
* Oko 24 odsto beba rađa se carskim rezom, a četvrtina ovih operacija ponovljeni su zahvati.
* Mnogo češće se carski rez izvodi kao urgentni postupak nego što se unapred planira.
* U slučaju ponovljenog zahvata, rez se pravi na istom mestu.
* Drugi carski rez predstavlja izvestan rizik - moguća su oštećenja bešike i creva.
* Postoji rizik od rupture materice, ali mnogo je manji nego prilikom vaginalnog porođaja.
* Boravak u porodilištu posle carskog reza duži je nego posle prirodnog porođaja. Za potpuni oporavak potrebno je i do tri meseca!
REČ-DVE O PRIRODNOM POROĐAJU POSLE CARSKOG REZA
* Više od polovine žena koje su se prvi put porodile carskim rezom tvrdi da im drugi put niko nije predložio porođaj prirodnim putem.
* Oko 80% trudnica koje planiraju da se prirodno porode nakon prvog carskog reza ostvare svoj naum.
* Ukoliko je uzrok prvog carskog reza promenljiv, lekar bi trebalo da pokuša da obavi prirodni porođaj.
* Kada je reč o vaginalnom porođaju posle carskog reza, jedini rizik jeste ruptura materice. To se dešava u tri od 1.000 vaginalnih porođaja nakon carskog reza, zbog čega su komplikacije za majku i bebu veće nego pri ponovljenom carskom rezu. Ukoliko dođe do rupture (pucanja) materice, neophodno je da se hitno obavi carski rez da bi se spasao život majke i bebe.
* Posle carskog reza češće se javlja placenta previja, stanje u kojem posteljica prekriva grlić materice. U takvoj situaciji novi carski rez je jedini bezbedan porođaj.  

Ovo sam našla u časopisu Lepota i zdravlje.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 11
6.11.2009 18:53:47   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: kaliopi

eto ja bih to što ti ne daju češće nešto protiv bolova navela kao mmanu... mada, možda postoji i opravdani razlog za to, ali svejedno... joooj uplašićemo žene, ali stvarno nije strašno!user posted image

Mene su pitali da li hoću, ja rekla da nema potrebe jer me ne boli. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 12
6.11.2009 18:54:34   
sephora
mm radi u porodilištu i kaže da ako nije medicinski indikovano, nikada ni jednoj ženi ne bi preporučio carski rez...po učestalosti komplikacija to je najrizičnija ginekološka intervencija...
drugo je ako mora, što se mora-nije teškouser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
6.11.2009 18:59:54   
Anoniman
Text se zove Da li je CR dobra odluka?, ali ga i dalje ne nalazim. user posted image

(odgovor članu sephora)
  Direktna veza do poruke: 14
6.11.2009 19:02:07   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: sephora

mm radi u porodilištu i kaže da ako nije medicinski indikovano, nikada ni jednoj ženi ne bi preporučio carski rez...po učestalosti komplikacija to je najrizičnija ginekološka intervencija...
drugo je ako mora, što se mora-nije teškouser posted image

ma ja znam puno žena (ranije me te priče nisu zanimale)  koje su sasvim nooormalno rodile po dvoje troje dece carskim rezom ... eno ih i njih i dečice...user posted image

sve je to život, priroda na ova ili onaj način, nismo svi isti...
jednostavno moramo pozitivno da razmišljamo mi koje smo osuđene na cr......

(odgovor članu sephora)
  Direktna veza do poruke: 15
6.11.2009 19:05:00   
sephora
ma ko mora ok, ali da ide neko na carski zato što je to moda (ko ove naše pevaljke, ne znam da li su se dve porodile na prirodni način) e to mi je bezveze...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
6.11.2009 19:06:54   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: sephora

ma ko mora ok, ali da ide neko na carski zato što je to moda (ko ove naše pevaljke, ne znam da li su se dve porodile na prirodni način) e to mi je bezveze...

slažem se!

(odgovor članu sephora)
  Direktna veza do poruke: 17
6.11.2009 19:19:23   
LillyT
Ako bih mogla da biram, izabrala bih carski. Jos uvek mi je dete na uscu, ali znam da se vremenom moze pomeriti, ali za sada je tako kako je. Svidja mi se ideja i da budem budna tokom carskog, ne znam koliko je to kod nas izvodljivo (verujem da svako porodiliste ima neke svoje besne gliste). Citam sada vas sto ste se porodile carski i ne kontam taj bol koji spominjete. Naime, ja sam imala dve operacije pod opstom anestezijom od kojih je jedna bila operacija tumora jajnika i trajala je oko pola sata. Kada sam poredila svoj rez sa komsinicom koja je porodjena carski, njen rez je bio manji (moj ima 11 kopci i skrooz je dole, ispod linije gaca). Nisam imala neke bolove (doduse, imala sam 19 god), ali sve nesto kontam da je vas bolela rana (nije da ne boli). Zanima me sta ste jos imale sve prikaceno po sebi tih par dana (da li ste imale nesto, kateter, infuziju....) jer za sada jakoo navijam da odem na CR.

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
6.11.2009 20:03:37   
mihi
Izvodljivo je LillyT da imaš CR u epiduralnoj anestziji ja sam se porodila u Višegradskoj. Posle CR imaš urinarni kateter, 24h, braunilu u ruci i ja sam 24 imala kateter od epidurala jer sam dobijala anestetik i posle CR da me ne bi bolela rana tako da to ustajanje sutra dan nakon CR za mene nije bio nikakav problem. To je sve što imaš. Rez je ispod pubične kosti. Konci se skidaju 10. dana nakon CR.

(odgovor članu LillyT)
Direktna veza do poruke: 19
6.11.2009 20:04:33   
Anoniman

Kateter, infuzija, one pločice po telu pomoću kojih ti na monitoru prate rad srca, pritisak.....
kljukaju te raznim lekovima.... bar sam ja tako prošla ali ja sam posebna priča tako da mislim da je bolje da se još neko javi..
imaš draga temu o carskom rezu , tamo možeš puno toga da nađeš...
Ma sve te boli čitavo telo - pre toga je bila beba u stomaku, a lek koji ti daju za skupljanje materice izaziva grčeeve a rana je sveža... e to boli u p.m!

(odgovor članu lola78)
  Direktna veza do poruke: 20
6.11.2009 20:07:21   
mihi
E jeste to boli kad daju ergobrevin za skupljanje materice, tada sam ja sebi dodavala epidural i super nije bilo bolova, mnogo, mnogo se lakše podnosi CR u epiduralu od CR u opštoj anesteziji.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
6.11.2009 20:08:57   
*Alexx*
Znam da je off, ali me bas zanima zasto se carski rez zove tako?

< Poruku je uredio Alexx -- 6.11.2009 20:09:19 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 22
6.11.2009 20:20:10   
Dora
Ja kad sam se drugi put porodila CR mene je jedino bolelo što sam dobila jak kašalj i kad sam kašljala bolela me rana. Posle u porodilištu gledala sam žene koje je bolela epiziotomija više nego mene rana. Ja sam posle vađenja konaca otišla s drugaricama u grad na kafu! Ako izuzmemo bol, a boli svaki porođaj, da se ne lažemo, velika stvar za mene je bila i to što sam izbegla ogroman šok prilikom izlaska bebe napolje. Ja ne znam da li bih to podnela da vidim, pala bih u nesvest!
Zato, čim sam došla u salu rekla sam doktorima da nisam raspoložena za priču već da me što pre uspavaju. Smejali su mi se...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 23
6.11.2009 20:21:40   
Dora
IZVORNA PORUKA: mihi

E jeste to boli kad daju ergobrevin za skupljanje materice, tada sam ja sebi dodavala epidural i super nije bilo bolova, mnogo, mnogo se lakše podnosi CR u epiduralu od CR u opštoj anesteziji.

To ti verujem, ja loše podnosim anesteziju, bude mi posle jako hladno i muka. Ali brzo prođe. Volela bih da probam sad, ali nemam hrabrost za to!!!

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 24
6.11.2009 20:24:43   
Pansophia
IZVORNA PORUKA: mihi

mnogo, mnogo se lakše podnosi CR u epiduralu od CR u opštoj anesteziji.

Meni je krivo sto nisam imala CR u epiduralu.
CR u opstoj anesteziji mi je bio malo bolan, cak i toku same operacije. Kao da se secam tog bola i kao da sam ga jos tada osetila u jednom momentu, a da ne pricam o bolu nakon CR u sok sobi. Medjutim, posle toga sve mi je bilo lako.

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Pregledi u trudnoći i njihov redosled
photo
Od trenutka kada se na testu za trudnoću pojavi druga crtica, posete ginekologu postaju mnogo češće.
Regenerativna medicina i matične ćelije
Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih tokom razvoja nastaju sva tkiva i organi (neuroni, kosti, ...

Anketa

Дојење.
Admin

Да ли мислите да је истина да што дуже жена доји, то је бољи имунитет детета?

Click Here