|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto su mame troje dece pod stresom, a mame četvoro tako opuštene

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 14.12.2023
Nivo roditeljskog stresa više zavisi od stavova u porodici nego o tačnom broju dece, objašnjava dr. Wilder, ali u njenim istraživanjima pokazalo se da mame osećaju više samopouzdanja i manje stresa sa kasnijom decom.

image
Postoje neki naučni dokazi da su i deca u velikim domaćinstvima pod manjim stresom. Foto: Freepik.com
/11


Već su objavljena mnoga istraživanja koja pokazuju da mame sa četvoro dece imaju manji nivo stresa od mama sa manje dece, ali naravno mame moraju preći puno prepreka kako bi došle do te faze u majčinstvu. Takođe, istraživanja su pokazala da su mame sa troje dece pod većim stresom nego mame sa jednim ili dvoje dece, ali nakon što dođu do broja četiri sve postaje jednostavnije.

Možda mame sa velikom porodicom nauče da se bolje nose sa stresom i stvarima oko sebe. Ili se možda žene koje se lakše bore sa stresom odlučuju na veći broj dece. Ali iznenađujuće je da se čini da je četvrto dete čarobni broj koji znači manji stres za mamu.

PROČITAJ JOŠ: 
Treba li majke s troje i više dece da dobiju nacionalnu penziju?


Ovo nije novost za psihoterapeutkinju i autoricu Kelley Kitley, takođe mamu četvoro dece, koja misli da se mame sa velikim porodicama često nepravedno percipiraju kao žene pod stresom puno više nego što zapravo jesu. "Toliko mnogo žena sa sa velikim porodicama susreće se sa predrasudama", kaže Kitley za Motherly. Prema Kiltey čija deca imaju 11, 9, 7 i 5 godina, velike porodice znače da se stres smanjuje timskim radom i vezom između braće i sestara. "Oni podstiču jedni druge, drže se zajedno, pomažu više kako bi olakšali opterećenje kod kuće, a deca se zabavljaju. Više od troje dece sigurno znači da nije lagano, veša je uvek previše, ali bez obzira na sve jako je zabavno", kaže dalje.


U velikim porodicama i deca su pod manjim stresom

Postoje neki naučni dokazi da su i deca u velikim domaćinstvima pod manjim stresom. Studija o norveškoj deci iz 2016. pokazala je da oni koji odrastaju u velikim porodicama imaju manje mentalnih problema, što sugeriše da su domaćinstva generalno manje pod stresom. Što dete ima više braće i sestara i što bliže njegovom uzrastu, to su efekti smanjenja stresa izraženiji, kažu istraživači. Prema drugim istraživanjima, imati troje dece je najzahtjevnije za roditelje. "Za neke porodice, tri je težak broj, razgovarala sam sa roditeljima koji su rekli da su sve uspeli kontrolisati sa dvoje dece, ali sa troje dece morali su biti u obrambenoj zoni", kaže dr. Jennifer Wilder, autorka knjige "The New Mom's Survival Guide and Got Teens".

 

PROČITAJ JOŠ: Kako zaista izgleda imati dvoje dece mlađe od 2 godine


Nivo roditeljskog stresa više zavisi od stavova u porodici nego od tačnog broja dece, objašnjava dr. Wilder, ali u njenim istraživanjima pokazalo se da mame osećaju više samopouzdanja i manje stresa sa kasnijom decom. Postoji nešto što se naziva "Duggar efekt" što znači da jednom kad prođeš određen broj dece, nivo stresa ne raste sa svakim idućim detetom.



Neka istraživanja pokazuju i drugačije podatke

Istraživanje iz 2000. u Švedskoj pokazuje suprotne podatke, odnosno da se nivo stresa povećava sa brojem dece u porodici. Ovo je u suprotnosti sa gore navedenim istraživanjima, ali se mnoge mame osećaju tako. "Slažem se sa ovim podacima. Jednostavno logistička organizacija za veliku porodicu može biti vrlo stresna. Deca se ne podižu sama niti treba očekivati od dece da brinu za mlađu braću i sestre. Treba puno energije, mentalne snage i novaca za podizanje velike porodice kako bi se osiguralo da se svako dete osjeća voljeno, posebno i negovano", kaže Eirene Heidelberger, mama troje dece i osnivačica GIT Mom, službe koja pomaže mamama pod stresom.

 
Bez obzira na sve podatke koje pokazuju istraživanja, važno je slušati sebe i znati koliko možeš. "To je broj dece koji želiš i za koje se možeš brinuti", objašnjava Kitley. Naglašava da je važno da mame ne osećaju stid ako ne žele više da rađaju i da je velika porodica izbor svake žene. Svaka mama treba da oseća radost zbog majčinstva, a to će smanjiti stres bez obzira o kojem broju dece se radi. "Što više uživamo i prihvatamo roditeljstvo, manje osećamo koliko je to zastrašujući zadatak i bolje ćemo ga raditi", kaže na kraju.

 

Izvor: Motherly/Missmama

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto treba negovati kreativnost dece?
Deca nesputano i slobodno pokazuju kreativnost i maštu kroz tako jednostavne , svakodnevne situacije, Bilo da crtaju ili...
13
Deca žele da pomažu
Da bi se vaše dete na vreme socijalizovalo, steklo samopouzdanje i postepeno osamostaljivalo, potrebno je uključivati ga...
4
Od ljutice do dobrice za 7 dana!
Znate li da su za dečje napade besa najčešće krivi upravo roditelji? Pred vama je izazov – promenite sebe da bi mogli pr...
4
Evo zašto nije dobro da budete previše stroge
Deci svakako treba postaviti pravila, ali nije dobro ni da majke budu previše stroge – evo i zašto!
4





Tata, mogu li da kupim sat tvog vremena?
Dečak je tiho otišao u svoju sobu i zatvorio vrata. Čovek je seo i počeo da se još više ljuti zbog dečakovih pitanja. Ka...
"Kad će drugo" i šta to koga ima d...
Zašto se većina roditelja jedinaca susreće sa ovim pitanjem? Uz obavezno "SAMO JEDNO dete?"



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here