|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

MATERICA - NAŠ ČUDESAN PRVI DOM!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.9.2023
Materica je najvažniji ženski reproduktivni organ koji se podvrgava značajnim promenama tokom trudnoće, postepeno povećavajući veličinu kako bi se prilagodio fetusu u razvoju.

image
Materica je jedini organ koji može da stvori novi organ – posteljicu. Foto: Freepik.com
/11


Materica ili na latinskom uterus je šuplji, fibromuskularni, kruškoliki organ ženskog reproduktivnog sistema, vrhom okrenut na dole, ka vagini. Nalazi se u karličnoj šupljini, a njen tačan položaj drugačiji je kod svakoga.


Izgrađena je od glatkih mišića okruženih žlezdama. Glatki mišići su sposobni za kontrahovanje tokom porođaja, orgazma i menstruacije. Materica se tokom meseca zbog stimulacije hormona zadebljava i ukoliko ne dođe do trudnoće, tokom trajanja menstruacije – opet stanji. Unutrašnji sloj materice - endometrijum se odlubljuje (ljušti) u toku ciklusa.


Materica je najvažniji ženski reproduktivni organ koji se podvrgava značajnim promenama tokom trudnoće i postepeno povećavajući veličinu kako bi se prilagodio fetusu u razvoju. Jedini je organ koji može da stvori novi organ – posteljicu.


Oko 12. nedelje trudnoće, materica se proteže do pubične simfize i širi se iznad nje, postajući opipljiva kroz trbušni zid. Između 18. i 20. nedelje gestacije, gornji deo materice, nazvan fundus, dostiže nivo pupka.


Materica nastavlja da se proteže od 36. do 38. nedelje trudnoće, dostižući najvišu tačku u blizini ksifoidnog nastavka grudne kosti. Nakon toga, počinje da se spušta u karlicu u pripremi za porođaj.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
4
Oprezno s vežbanjem u trudnoći
Najbolje su vežbe koje ne zahtevaju od vašeg tela da „nosi“ dodatni teret: plivanje, vožnja sobnog bicikla, šetnja i lag...
4
Kako je biti majka nakon tri pobačaja
Laura Gadis je majka četvoro dece. Ona na svom blogu piše svoju priču o trudnoći, gubitku i životu.
4
Rast ploda po nedeljama, 3. tromesečje
Znate da ste trudni, ali u suštini ne znate šta se dešava u vašem telu? Ovaj tekst će pokušati da vam objasni šta se odi...
3





Spisak porodilišta u Srbiji - Beograd
U Srbiji trenutno postoji 76 zdravstvenih ustanova u kojima se naše buduće mame mogu poroditi. Pogledajte spisak za Beog...
MAME PIŠU: Kako sam znala da je porođaj za...
Kada do porođaja dođe, većina mama tvrdi da se ne može desiti da ga ne prepoznaju. Koji su to sigurni simptomi koji upuć...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here