|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Raste broj đaka koji biraju veronauku, umesto građanskog vaspitanja

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.11.2023
Pre 22 godine u Srbiju je uvedena veronauka i građansko vaspitanje, a prema poslednjim podacima koji su potvrđeni u Ministarstvu prosvete, u našoj zemlji na veronauku ide 448.925, a na građansko vaspitanje 300.274 učenika.

image
Analitičar je uveren da će broj dece koja idu na veronauku vremenom da raste. Foto: Freepik.com
/11


Ovo su podaci za prošlu godinu, dok ovogodišnji još uvek nisu obrađeni ali ono što prvo pada u oči jeste da broj dece koja se opredeljuju za veronauku nije promenjen u odnosu na 2021. godinu.

Tada ih je bilo oko 450.000, dok je broj đaka građanskog smanjen za oko 15.000.

U Srbiji deca i roditelji mogu da biraju između šest verskih obrazovnih programa – pravoslavni, katolički, islamski, jevrejski, reformistički i evangelistički.

 

PROČITAJ JOŠ: Ko predaje veronauku u srpskim školama?

 
Verski analitičar Željko Injac kaže da bi na veronauci bilo još više đaka da ne postoje unutrašnje sabotaže.

– O tome se nerado priča ali to je fakat jer su mnogi direktori škola protiv crkve, ili prisustva crkve i drugih verskih institucija u školama. Inače, mislim da bi bilo mnogo veći odnos u korist veronauke. Ali to nije rezultat buđenja religioznosti i nacionalne svesti, jer se buđenje religioznosti desilo devedesetih godina i posle toga se ništa značajno nije desilo. Oni koji su verovali, oni su ostali vernici. Oni koji su tog momenta postali vernici, i oni su ostali. Nije tu bilo drastičnih promena – kaže Injac.


Analitičar je uveren da će broj dece koja idu na veronauku vremenom da raste.

– Zbog toga što su sve te priče o “zloj crkvi” dojadile narodu. Narod ne posmatra crkvu na način na koji to deo medija prezentuje. Jednostavno ljudi su se razuverili u to i znaju da je to propaganda. Pogotovo mlađi ljudi, koji će imati svoju decu, a koja će ići u školu. Znači, njihova deca će ići na veronauku – kaže Injac.

Slavica Ševkušić, viša naučna saradnica Instituta pedagoška istraživanja iz Beograda, rekla je nedavno za BBC da u poslednjih 10 godina nije sprovedeno „nijedno obuhvatnije istraživanje evaluacije efekata verske nastave”.

Nije sa sigurnošću poznato čak ni koliko učenika pohađa jedan i drugi predmet – jedine podatke za BBC su izneli iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Oni navode da na veronauku ide oko 450.000, a na građansko vaspitanje oko 315.000 učenika, kao i da u školama radi 2.010 veroučitelja, od čega 1.602 pravoslavnih, 247 islamskih, 131 iz Rimokatoličke crkve i 30 iz Crkava reformacije.


PROČITAJ JOŠ: Veronauka ili građansko vaspitanje, šta kažu mame?

 
Do demokratije je teže doći

Poslednjih godina, Srbija beleži pad upravo u onim oblastima kojima se đaci (ne)bave na časovima građanskog vaspitanja.

Na primer, izveštaji pokazuju da je život za demokratiju u Srbiji sve teži.

„Iako Srbija poseduje formalne karakteristike demokratije, ona to tokom protekle decenije u praksi prestaje da bude”, zaključak je publikacije Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta).

Studijom je obuhvaćen period od 2010. do 2020. godine, a, prema navodima istraživača, zabeleženi su negativni trendovi u svim oblastima od značaja za funkcionisanje demokratije – od izbora i medija, do stanja partija, ljudskih prava i civilnog društva.

Takođe, u poslednjem izveštaju Fridom hausa, organizacije za ljudska prava i promociju demokratije, Srbija je svrstana u „hibridne režime”.


Izvor: Zelenaučionica, Dnevnik, BBC, 24sedam

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

MIMI Jastučići
Svi još od detinjstva imamo omiljene stvari za spavanje, sa kojima spavamo mirnije i slađe, sigurnije i ušuškanije. A ka...
12
Vaspitačica: Uvedite kamere u vrtiće da vi...
Možda bi kamere svima pokazale kako je biti majka, vaspitačica, prijateljica, spremačica, čuvarica, glumica, medicinska ...
9
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
8
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
7





“Uzmi knjigu malo, jesi li učio danas?”
Domaći zadatak „u zadnji čas“, učenje nekoliko lekcija za dan i „borba sa gradivom“ za sutrašnji test? Ako ste prepoznal...
Produženi brovak DA ili NE? Kako izgleda d...
Treba izdvojiti značaj podsticajne atmosfere i sticanja radne navike. Već nakon par dana, deca bez imalo otpora usvajaju...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here