|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Tokofobija: Kako pobediti paralizujući strah od trudnoće i porođaja?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.2.2021
Tokofobija ili nekontrolisani, često i paralizujući strah od porođaja, ali i trudnoće, osećaj je koga niko ne mora biti pošteđen. Naime, neke žene mogu uživati u celoj trudnoći koja prolazi bez komplikacija, ali tek pred porođaj im se može javiti spomenuti strah.

image
Strah od trudnoće i porođaja može u velikoj meri da utiče na život žene i na odluke koje ona donosi u vezi sa materinstvom; Foto: Freepik Giving birth photo created by DCStudio - www.freepik.com
/11


Iako mnogi trudnoću povezuju sa najsrećnijim i najopuštenijim periodom u životu žene, procenjuje se da mnoge žene imaju izvesnu dozu straha kada je trudnoća u pitanju, a da čak jedna od šest žena pati od nekontrolisanog i onesposobljavajućeg straha od trudnoće i porođaja. Iako sam strah od porođaja prati većinu žena, ukoliko on pređe neke granice normale onda govorimo o fobiji (takozvana tokofobija, od grčkih reči tokos – porođaj i phobos- strah).


Mnogi zaboravljaju da obrate pažnju na strah koji trudnice proživljavaju i koji ih često ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.


Tokofobija je osećaj koga niko ne mora biti pošteđen. Naime, neke žene mogu uživati u celoj trudnoći koja prolazi bez komplikacija, ali tek pred porođaj im se može javiti spomenuti strah.

 

PROČITAJ VIŠE: Postporođajna depresija: Mislila sam da ću postati ubica i čudovište!


Tokofobija nije retka pojava

Strah od porođaja i trudnoće često se intenzivira u vreme kada žena učestalije razmišlja o začeću. Zapravo, gotovo 7% žena se bori sa ovom vrstom patološkog straha. Tokofobija se, dakle, može javiti u različitim životnim periodima: pre trudnoće, za vreme trudnoće, pa čak i nakon porođaja. Prema tome, tokofobiju možemo podeliti na primarnu i sekundarnu.


Trudnoća i porođaj su oduvek bili tema ženskih razgovora

Primarna tokofobija obično započne u adolescenciji i razvije se nakon slušanja neke traumatične priče sa porođaja ili nakon gledanja snimka porođaja (zato se smatra da ovakvi snimci nemaju koristi u edukaciji tinejdžera, jer čak ni tokom porođaja žena ne vidi takve slike).

 

Kod drugih žena, strah nastaje kasnije, na primer nakon lošeg iskustva sa prethodnom trudnoćom ili porođajem, i tada govorimo o sekundarnoj tokofobiji.

Tokofobija može biti i jedan od simptoma depresije. Strah od porođaja obično je povezan sa strahom od bola, ali može imati i neke druge asocijacije koje bi vredelo istražiti. Strah od porođaja moguće je lečiti, kažu psiholozi.


Simptomi koji se mogu javiti su:

– ubrzano povećanje anksioznosti i depresije tokom trudnoće
– prethodni prekidi naizgled zdravih trudnoća
– osećaj da će porođaj završiti smrću, pobačajem ili deformitetima kod deteta
– nesanica
– poremećaji u ishrani
– pretporođajna depresija
– potencijalni rizik od postporođajne depresije.


Strah od trudnoće i porođaja može u velikoj meri da utiče na život žene i na odluke koje ona donosi u vezi sa materinstvom. Neke žene odlažu trudnoću kao posledicu toga. Mnoge biraju nepotrebne medicinske procedure kako bi se umirile.

Javlja se odbojnost prema seksu, gubitak seksualnog interesa, konflikti u vezama, a sve to često završava prekidom veze.

 

PROČITAJ VIŠE: Koliko carskih rezova možete imati i koliko čekati


Ženama je potrebna pomoć, razumevanje i podrška

Okolina često može biti netaktična. Za ženu je važno da zna da ono sa čim se suočava ima ime, da to nije osobina njenog karaktera (da nema veze ni sa kakvim kukavičlukom, sebičnošću ili nečim drugim što se često pripisuje) i da pomoć svakako postoji.

Ženama često nedostaje dobra edukacija o tome šta sve telo može, koje im se sve mogućnosti pružaju da bi im se olakšali trudnoća i porođaj, ali je svakako najgore onima koje okolina ne razume. Ta fobija nije izmišljeno stanje, to se događa pa bi žene zaista trebalo da imaju punu podršku od svoje porodice i partnera, naročito u društvu koje žene koje nisu majke stigmatizuje "jer je to ženina osnovna dužnost".

Opšti je stav da bi sve žene trebalo sa radošću da gledaju na iskustvo trudnoće i porođaja jer su to najprirodnije stvar na svetu. Zbog toga se njihov strah trivijalizuje ili sramoti. To može dovesti do osećaja krivice, srama, neadekvatnosti ili besa, što nimalo ne pomaže celoj situaciji.

 

Često je strah od porođaja povezan sa strahom od gubitka kontrole i strahom od neizvesnosti. Ne znate unapred kako će porođaj teći. Očekujete bol koji ne poznajete. Nemate poverenja u lekare. Nemate poverenja u svoje telo. Užasno je teško podnositi toliku količinu neizvesnosti. Zadržavanje neke količine kontrole tokom porođaja pomaže. Možete dogovoriti tok i vrstu porođaja, izabrati šta želite, a šta ne.

 

Ženama koje imaju tokofobiju savetuje se da se odluče za carski rez kako bi izbegle traume oko porođaja

Nekim ženama pomaže odlazak u porodilište i razgovor sa majkama koje su imale lakše porođaje i koje nisu istraumirane kao žene koje su slušale ranije.

I na kraju, možete porazgovarati sa psihoterapeutom koji će vam pomoći da razumete svoj strah, osvestite svoje istinske želje i donesete najbolju odluku za sebe.    

 

PROČITAJ JOŠ: Zašto morate skinuti lak sa noktiju pre porođaja?                                                     

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
23
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
6
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
5
Kako da se budući tata poveže sa bebom u s...
I budući očevi su uzbuđeni zbog dolaska bebe na svet, ali imaju manje prilika da zaista osete kako malo biće raste. Dok ...
5





Trudnoća može da bude zarazna među prijate...
Trudnoća prijateljice pozitivno utiče na želju za detetom, zaključili su autori istraživanja objavljenom u naučnom časop...
Zašto je stomak veći u drugoj trudnoći?
Abdominalne mišiće na jednoj i drugoj strani stomaka spaja vezivno tkivo, koje pod uticajem hormona relaksina slabi u tr...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here