|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

VIDEO: Kako novorođenče zaista vidi svet oko sebe?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 26.7.2022
Da li beba vidi u materici? U kom uzrastu vid deteta obrazuje jasnu sliku? Proverite kako teče razvoj vida od prvog dana bebe pa nadalje.

image
Negde u uzrastu od dva meseca, beba razlikuje lice svoje majke udaljeno do pola metra. Baby eyes photo created by senivpetro - www.freepik.com
/11


Svet, kakvim ga vide mala ljudska bića tek došla na svet, drugačiji je od sveta kakvog ga vidimo mi odrasli. Vid suštinski zavisi od razvoja oka, i počinje da se razvija posle rođenja. U materici, beba dakle ne vidi.


Koliko zapravo vidi novorođenče?

Na rođenju, novorođenče vidi veoma nejasnu sliku, zapravo samo registruje svetlosne promene. Oštrina vida je veoma mala. Do nek napuni dva meseca beba neće videti vaš osmeh ili grimase, čak i ako ste udaljeni od njegovih očiju samo pola metra. Pažnju beba može izazvati samo predmet udaljen do 25 centimetara od očiju. Ako želite da vaša bebu obrati pažnju na vas kada razgovarate sa njom, onda treba da se nalazite na udaljenosti od 25 centimetara.

Negde u uzrastu od dva meseca, beba razlikuje lice svoje majke udaljeno do pola metra. Sa tri meseca, otprilike detektuje pokrete, na razdaljini od jednog metra, sa šest meseci prepoznaju pokrete na udaljenosti od nekoliko metara, a sa godinu dana vid je toliko razvijen da beba već može razlikovati detalje na majčinom licu.

 

PROČITAJ JOŠ: Zašto je važno da pričate sa vašom bebom?



Prepoznavanje boja

Kako je identifikacija boja u zavisnosti od celokupnog razvoja vida, koji se intenzivno razvija nakon rođenja, novorođenče samo delimično razlikuje boje i vidi ih prilično bledo. Kada napuni 1 mesec počinje da vide crvenu i zelenu boju, a u 4. mesecu već doživljava sve ostale boje, uključujući i žutu i plavu. Do šestog meseca beba vidi boje manjeg intenziteta nego što zaista jesu, ali kasnije sve više razlikuje intenzitet boje. Što se više razvija oštrina vida, beba bolje razlikuje kontrast i intenzitet svake boje.

 



Izvor: FB/Seeker by The Verge

 

Razlika između blizu i daleko

Bebe negde u petom mesecu starosti počinje da registruje daljinu objekata i osoba, koji su na daljini do jednog metra - njegov vid dobija percepciju daljine. U kasnijem periodu, koji za većinu dece počinje negde sa osam meseci, dete počinje da ubrzano razvija sposobnost da koordinira svoj vid i telo. Sa deset meseci beba je već u stanju da vidi daljinu i istovremeno koordiniše pokrete ruku, tako da može da uhvatiti objekat sa rukom.  


Što starije dete, vid je bolji

Ceo sistem vida se razvija kod dece do 6. godine i zaista kod dece različitih uzrasta vid je različitog kvaliteta. Vid i njegova oštrina se najviše razvijaju u prvim godinama posle rođenja, tako da je dobro negde oko treće godine starosti utvrditi kakva je oštrina vida deteta i preduzeti odgovarajuće korake ukoliko nije sve onako kako bi trebalo da bude.


Da bi ilustrovali kako stvarni svet oko sebe vidi vaše novorođenče pogledajte video iznad.


PROČITAJ JOŠ: 
Kako beba kaže VOLIM TE?

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

ODLUČILA JE DA RODI DETE, IAKO ONO NEĆE MO...
Ona je uspela u jednoj minuti da shvati da će njeno dete umreti, ali i da oseti potrebu da drugoj deci pomogne. To je bi...
6
Uloga placente (video)
Nakon implantacije, iz perifernih ćelija blastocista, razvija se deo strukture zvan placenta, koji služi kao veza između...
4
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
4
Pregledi u trudnoći i njihov redosled
Od trenutka kada se na testu za trudnoću pojavi druga crtica, posete ginekologu postaju mnogo češće.
4





Lažne ili Brakston-Hiksove kontrakcije
Brakston-Hiksove ili lažne kontrakcije znače da materica „vežba” za porođaj. Ove kontrakcije nisu znak da porođaj počinj...
10 saveta buduće mame:Neka dete uči pre ro...
Čak i pre nego što uradite test za utvrđivanje trudnoće postoje stvari koje vaše telo radi po pitanju neurološkog razvoj...



Click Here