|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (10.07.-14.07.2019.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Vitamini su organske materije neophodne za normalno funkcionisanje našeg tela. Od njih zavise rast, regulacija metabolizma, naša aktivnost, kao i dobro zdravlje. Čak i nedostatak samo jednog vitamina može dovesti u opasnost čitav ljudski organizam.
Ključne reči:

image
/11


Svaki vitamini mineral ima svoju vlastitu ulogu u ljdskom organizmu, a evo i nekoliko osnovnih.


Vitamin A
Ima ga u šargarepi, zelenom povrću, buteru, siru, žumancu, ribljem ulju, peršunu, jegulji, kajsijama. Važan je za održanje epitela, lučenje hormona, rast ćelija svih organa, kvalitet vida, a njegov nedostatak uzrokuje promene na koži i probavnom sistemu, slabost organizma, deformacije kostiju, isušivanje i mekšanje rožnjače.

 

Vitamin B1
Ima ga u žitaricama (pšenica, pirinač, soja), kvascu, mahunastom povrću, džigerici, karfiolu, svinjskom mesu. Neohodan je za normalan rad nervnih ćelija, pospešuje rast, plodnost, laktaciju i probavu, dok nedostatak ovog vitamina uzrokuje neurološke smetnje, emotivnu nesigurnost, slabost mišića, umor, depresiju.

 

Vitamin B2
Ima ga u mleku i mlečnim proizvodima, kvascu, jajima, mesu, žitaricama, mahunastom povrću. Utiče na vid, učestvuje u izgradnji ćelija sluzokože, kože i crvenih krvnih zrnaca. Njegov nedostatak utiče na promene na sluzokoži i uzrokuje zapaljenje jezika, očiju, otekline usana, malokrvnost, crevne poremećaje, mišićnu slabost i zastoj u rastu.

 

Vitamin B5
Ima ga u junećem i svinjskom mesu, brokoliju, kelju, jagodama, pomorandžama, mleku, kvascu, žumancetu. Daje snagu organizmu, utiče na rad hornoma, ubrzava zaceljivanje rana, uspostavlja pravilnu razmenu materija u organizmu, a njegov nedostatak nije zabeležen kod ljudi.

 

Vitamin B6
Ima ga u žitaricama, krompiru, jajima, ribi, svinjsom mesu, iznutricama, zelenom kupusu, bananama i kvascu. Značajan je za metabolizam. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje kožna oboljenja i nervne poremećaje.

 

Vitamin B12
Ima ga u iznutricama, mleku, mesu, jajima. Neophodan je za rast, pravilno stvaranje i sazrevanje crvenih krvnih zrnaca i normalan rad nervnog sistema. Nedostatak uzrokuje anemiju i teške promene na nervnom sistemu. Kod vegetarijanaca može doći do avitaminoze, jer biljna hrana ne sadrži dovoljno ovog vitamina.

 

Vitamin 13
Može se naći u korenastom povrću i surutki. Sprečava probleme sa jetrom i pomaže lečenje multiple skleroze.

 

Vitamin B15
Ima ga u pivskom kvascu, neglaziranom mrkom pirinču, integralni žitaricama i semenkama susama. Utiče na produžavanje trajanja života ćelija, ubrzava oporavak, snižava nivo holesterola u krvi i ublažava simptome astme. Nedostatak ovog vitamina izaziva žlezdane i nervne poremećaje, kao i srčana oboljenja.

 

Vitamin B17
Ovo je smeša dva molekula šećera zvana amigdalin. Proizvodi se od koštica kajsija. Jedini je vitamin B kojeg nema u pivskom kvascu. On ima izvesna svojstva koja utiču na kontrolu i sprečavanje raka, ali to nije potvrdjeno. Otkriven je skoro, tako da njegova svojstva nisu u potpunosti ispitana.

 

Vitamin C
Ima ga u šipku, paprici, limunu, kiviju, zelenom povrću, crnoj ribizli, krompiru. Neophodan je kao pokretač razmene materija u ćelijama, za oksidacione procese u organizmu i rad mnogih organa, ima značajnu ulogu u stvaranju zuba i kostiju, zaceljivanju rana i preloma. Poboljšava promet gvožđa kroz organizam, pospešuje stvaranje kolagena i otpornost organizma. Njegov nedostatak uzrokuje opštu slabost organizma, anemiju i pospešuje nastajanje osteoporoze.

 

Vitamin D
Ima ga u ribljem ulju, kvascu, haringi, sardinama i drugim morskim ribama, jajima, avokadu, buteru, kajmaku, govedini. Važan je za regulisanje količine kalcijuma i fosfora u krvi, utiče na plodnost, imuni sistem i pravilno okoštavanje, te njegov nedostatak uzrokuje rahitis kod dece, razmekšavanje i šupljikavost kostiju kod starijih, grčenje mišića. Velike količine vitamina D su otrovne.

 

Vitamin E
Ima ga u klicama žitarica, kukuruznom, suncokretovom i maslinovom ulju, orasima, lešnicima, avokadu, bademu, kikirikuju, mahunastom povrću. Važan je kao antioksidans, utiče na pravilno lučenje hormona, rad mišića i nervnog sistema, štiti od radijacije, otrovnih materija, lekova i metala. Smanjuje rizik od kanceroznih oboljenja i štiti srce i krvotok, njegov nedostatak nije zabeležen.

 

Vitamin F
Izvori ovoh vitamina su: pšenične klice, semenke od lana, suncokreta, soje i kikirikija. On pomaže sprečavanju talozenja holesterola u arterijama, suzbija oboljenja srca i doprinosi zdravlju kože i kose. Usled nedostatka vitamina F nastaju ekcemi i akne.

 

Vitamin H
Ima ga u mesu, jajima, džigerici, bananama, šampinjonima, grašku, karfiolu, spanaću, orasima, čokoladi. U vidu koenzima učestvuje u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata. Nedostatak se retko javlja, a može nastati usled dugotrajne upotrebe antibiotika.

 

Vitamin K
Ima ga u brokolima, spanaću, kelerabi, zelenoj salati, iznutricama. Neophodan je za sintezu protrombina koji deluje na zgrušavanje krvi. Nedostatak ovog vitamina je redak slučaj i javlja se kod dugotrajnog uzimanja antibiotika koji uništavaju crevnu floru.

 

Vitamin P
Neophodan je za pravilno delovanje i apsorbovanje vitamina C. Pojačava zidove kapilara i pomaže lečenje tumora. Njegovi izvori su: kajsije, kupine, trešnje i šipak. Nedostatak vitamina P izaziva krhkost kapilara.

 

Vitamin T
On pomaže koagulaciju krvi i stvaranje krvnih pločica. Nađen je u semenkama susama i žumancetu jajeta. Značajan je pri suzbijanju nekih oblika anemije i hemofilije.

 

Vitamin U
Jako se malo zna o njemu. Nađen je u sirovom kupusu i nije poznato postojanje toksičnosti. Lekari misle da ima značajnu ulogu pri lečenju čira u želucu.

 

Bakar
Bitan je za krvotok. Ima ga u mahunarkama, grašku, šljivama, integralnoj pšenici.

 

Cink
Bitan je za zdrav i lep izgled noktiju i kože. Ima ga u pšeničnim klicama, semenkama, jajima, mleku u prahu, senfu.

 

Fosfor
Bitan je izvor energije i učestuvuje u izgradnji i održanju zdravih zuba i desni. Ima ga u integralnim žitaricama, jajima, semenkama, jezgrastim plodovima.

 

Folna kiselina
Ona sprečava anemiju i pojačava apetit. Najbogatiji izvori folne kiseline su šargarepa, kvasac, žumance, dinja, kajsija, crno ražano brašno.

 

Gvožđe
Poboljšava otpornost organizma i krvotok. Najviše se može naći u žumancetu, jezgrastim plodovima, suvim breskvama, pasulju, zobu.

 

Hlor
On sprečava opadanje kose i pospešuje varenje. Ima ga u maslinama.

 

Hrom
Snižava krvni pritisak i može se naći u kukuruznom ulju.

 

Jod
Veoma je bitan zbog štitne žlezde. Takođe utiče i na zdravlje zuba, kao i mentalnu aktivnost. Najbogatiji izvor joda je crni luk.

 

Inozit
Bitan je za ishranu moždanih ćelija i smanjuje holesterol. Može se naći u dinji, grejpfrutu, suvom grožđu, kikirikiju, kupusu.

 

Kalcijum
Bitan je za gradnju ćelija, kostiju i nervnog sistema. Ima ga u integralnim žitaricama, zelenom povrću, jezgrastim plodovima, mleku i mlečnim proizvodima, orasima, susamu.

 

Magnezijum
Značajan je za srce, mišiće, nerve i zube. Ima ga u smokvama, limunu, grejpfrutu, bademu, tamno zelenom povrću.

 

Selen
Ima veliki značaj za tkiva. Nalazi se u mekinjama, pšeničnim klicama, crnom luku, paradajzu, prokelju, brazilskm orahu.

Pitali smo doktora: Nadutost
Ringeraja vam je dala priliku da pitate lekara sve što vas zanima u vezi varenja, stomačnih problema i probiotika kao re...
6
Začini
Začini su biljke ili delovi određenih biljaka koje se u određenom obliku upotrebljavaju radi postizanja arome i ukusa je...
4
Saveti nutricioniste - najbolje čorbe za z...
Supa ublažava prehladu, dokazali su naučnici. Neki njeni sastojci utiču na slabljenje simptoma upale gornjih disajnih pu...
3
Enteroviroze, najčešće letnje infekcije
U toplijem periodu godine, bolesti prouzrokovane enterovirusima su najčešće akutne zarazne bolesti. Veliku porodicu ente...
3


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:




Kuvar: World
Sa kiselim mlijekom ide odlicno.

Anketa

ljubav
jabudic

Da li ste zadovoljne paznjom koju vam muz poklanja?

Da (43%)

Ne (20%)

Kako kad (20%)

Moglo bi i bolje (17%)


Ukupan broj glasova: 116

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!

Oznake

Click Here