|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Moja 3-godišnjakinja još koristi dudu i ne osećam se krivom zbog toga

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.2.2023
Ponekad je ono što vam trenutno čini život lakšim potpuno validan i 100% u redu izbor. Ponekad, prepoznavanje da ova mala stvar koju radite ili puštate svom detetu da uradi – koja nikome ne šteti i nikoga ne povređuje – zapravo nije tako velika stvar. I ne morate joj posvetiti toliko svojih misli ili briga.

image
Mi smo ti koji najbolje poznajemo našu decu. Niko više. Foto: Freepik.com
/11


"Bilo je to pre tri godine sa mojim najstarijim detetom, došli smo kod zubara na redovan pregled - obećala sam tada da ću se svojski potruditi da moje dete prestane da koristi dudu.


Savetovali su nas da joj dozvolimo da je koristi samo pre spavanja, kako bi smo se postepeno u potpunosti rešili dude. Ali nismo. Nisam se ni trudila, da budem iskrena. Moje je dete volelo dudu. Smirivala ju je. Bila je njena uteha, njena sigurnost. 


Bila je i moja potpora. Moj pomoćnik. I iskreno, ponekad nam je to potrebno. Ponekad, kao majka, trebaš i zaslužuješ pomoć na koju se možeš osloniti. Ponekad to izgleda kao dodatno vreme za iPad ili TV. Ponekad to izgleda kao kada zažmuriš na sisanje palca, ili na to što insistiraju na tome da svuda nose ogromnog plišanog medu. Ponekad to izgleda kao kada dojite bebu da bi spavala noću ili kada ležite sa njom u krevecu, pazeći da je zaobiđu noćne more dok tone u san.

 

PROČITAJ JOŠ: U zimsku šetnju obavezno BEZ DUDE!

 

Ponekad je ono što vam trenutno čini život lakšim potpuno validan i 100% u redu izbor.  Ponekad je, skidanje težine sa sopstvenih ramena, prijatno, zar ne?  Ponekad, prepoznavanje da ova mala stvar koju radite ili puštate svom detetu da uradi – koja nikome ne šteti i nikoga ne povređuje – zapravo nije tako velika stvar. I ne morate joj posvetiti toliko svojih misli ili briga. 
Vratimo se u sadašnjost, moja (skoro) 7-godišnjakinja više ne koristi dudu. Njene dude su odavno nestale. Zubi mog velikog deteta su zdravi i ispadaju levo i desno. (Da kažemo, na zdrav način.) Poslednji put kada je bila kod zubara bila je sjajna!

Ponekad je ono što vam trenutno čini život lakšim potpuno validan i 100% u redu izbor. Ponekad je, skidanje težine sa sopstvenih ramena, prijatno, zar ne?  Ponekad, prepoznavanje da ova mala stvar koju radite ili puštate svom detetu da uradi – koja nikome ne šteti i nikoga ne povređuje – zapravo nije tako velika stvar. I ne morate joj posvetiti toliko svojih misli ili briga. 


Vratimo se u sadašnjost, moja (još malo pa) 7-godišnjakinja više ne koristi dudu. Njene dude su odavno nestale. Zubi mog velikog deteta su zdravi i ispadaju levo i desno. (Da kažemo, na zdrav način.) Poslednji put kada je bila kod zubara bila je sjajna!


Ali, imala sam isto deja-vu iskustvo kod zubara sa svojim najmlađim detetom upravo prošle nedelje. Ničim izazvana, nespretno (i nesigurno) sam objavila činjenicu da moje mlađe još uvek koristi svoju dudu, iako joj je tri godine. I pored toga što su sestra i zubar mogli da pomisle da imam emotivan dan, ili su mogli primetiti tamne kese ispod mojih očiju, oboje su me pogledali i rekli: „Ne brinite! U redu je. Samo pokušajte da ozbiljnije razmišljate o tome kada njeni stalni zubi počnu da rastu.”  


Duboko sam udahnula i podsetila se - Tačno. U redu je. Prošla sam već kroz ovo. Znam kako će se odigrati. Sve je u redu. Verujem da će moja deca prestati da koriste dude kada budu spremna za to. Kada shvate kako da smire svoja tela i regulišu svoje emocije na druge načine.

 

PROČITAJ JOŠ: FORUM - Duda/laža/kako li se već zove


Kada im ne bude trebala njihova duda, neće je više koristiti. Pa zašto moram da je uzimam od svoje najmlađe sada, kada je ona još voli? Noću volim da gledam moju seriju u krevetu, na svom telefonu, sa slušalicama. Obično imam šoljicu toplog čaja pored sebe i umotana sam u svoj ogrtač. Čini me smirenom, srećnom i voljenom. Šta bi bilo da dođe moje dete, ili muž, ili životna policija i kaže mi da je TV pre spavanja loš za mene i da je ovo smešan izbor čaja i da moram da prekinem ovo ponašanje odmah. Šta ako izbrišu Netflix sa mog telefona, skinu mi moj ogrtač i bace mi čaj? Osećala bih se tužno i ljuto. Želela bih da mi se te stvari vrate da bih mogla da se opustim. Ne bih želela da tražim novi način, kada mi ovako dobro ide. Naći ću drugu stvar kada mi ta kombinacija više ne bude odgovarala.  

 

Verujem u svoje dete i u svoje roditeljstvo, i verujem da će moja deca naći druge načine utehe kada ih stari više ne budu služili. Mi smo ti koji najbolje poznajemo našu decu. Niko više. Ne starija gospođa u prodavnici, koja me grdi što dozvoljavam svom detetu da koristi dudu u tim godinama. Ne član porodice koji nikada ne preskače priliku da to prokomentariše.


Poznajemo našu decu. Znamo šta im odgovara. Znamo šta ne. Duda prija mojoj trogodišnjakinji i koristiće je dok joj odgovara."

 

Odabrala i prevela Ringeraja.rs

Autor Colleen Temple

Izvor: Mother.ly

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dete mora da se pelcuje frustracijama dok ...
Kako odrasta, ti pomalo kreneš da ga frustriraš, pomalo mu nešto ne daš.
11
Vaške i svrab, kako ih prepoznati i kako i...
Ako se otkriju vaške, ne treba zaboraviti da i drugi ukućani mogu imati parazite i zaraziti druge, a pranje kose šampono...
9
Mrežni sistem koji štiti decu od pada sa p...
Zato što brinemo o bezbednosti Vaše dece i Vaših kućnih ljubimaca prepoznati smo kao najkorisniji proizvod iz oblasti ur...
8
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
7





Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
Trogodišnjake doslovno boli briga za vas!
Dvogodišnjaci svakako jesu zahtevniji nego jednogodišnjaci, ali su nebo i zemlja od trogodišnjaka koji su hvala na pitan...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here