Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2025
Danu media d.o.o. Beograd
Specifični rolat od spanaća je uvek dobitna kombinacija, a naročito ako imate veliki broj gostiju na okupu. Predlažemo vam ga kao idealno rešenje za Uskršnji ručak.
Rolat je izuzetno bogat i jak i nije nalik klasičnim rolatima od spanaća koje možete pojesti u većoj količini. Ovde je jedno parče debljine od oko 2 prsta sasvim dovoljno po gostu ako planirate da ga služite kao predjelo.
ROLAT OD SPANAĆA
KORA
4 žumanca
180ml kisele pavlake 20%mm
10g praška za pecivo
1 kašičica soli
5 punih kašika brašna
400g svežeg spanaća (oko 500g neočišćenog)
4 belanca
prstohvat soli
FIL
450g fete
400g krem sira, sremskog, rikote (najbolje da je neslan)
400g šampinjona, listići
200g Praške šunke, kockice
PREMAZ
4-5 punih kašika odvađenih od fete i krem sira
DEKORACIJA
50g rendang Edamera, Gaude...
50g traka Praške šunke
Očistite, operite i ocedite spanać, pa ga tako mokrog spustteu šerpu i pustite da splasne. Dobro ga ocedite i ostavite ga da se ohladi. Uzmite ga u šake i ponovo ga dobro ocedite pa ga iseckajte. Ključ recepta za testo je u dobro oceđenom spanaću, jer ako ima vode testo će biti gnjecavo.
Mikserom umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst šam. Povežize žumanca, pavlaku, prašak za pecivo, so i spanać, pa dodati malo čvrsto ulupanog šama od belanaca. Dodajte brašno i promešajte, pa lagano dodajte ostatak šama prevrćući varjačom da masa što manje splasne.
Pleh od rerne (32x36cm) obložite papirom za pečenje. Rasporedite masu u pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta.
Izvadite pečenu koru na radnu površinu sa sve papirom za pečenje. Preko nje stavite mokru i dobro oceđenu kuhinjsku pamučnu krpu. Okrenite koru da je krpa sada dole. Skinite papir. Prebacite početni deo krpe preko testa po dužoj stranici i motajte rolnu po dužoj stranici sa sve krpom. Zavrnite krajeve kao bombonu i ostavite koru da se ohladi.
Listiće šampinjona spustite na sasvim malo ulja, poklopite i pržite dok ne puste svu vodu. Slonite poklopac i nastavite sa prženjem dok sva voda ne ispari. Prebacite ih u cediljku i ostavite ih da se tako ohlade. Umutite fetu sa krem sirom i odvadite 4-5 punih kašika od te mase za premazivanje rolata. Feta je jaka i slana, pa ako volite blažu varijantu možete je zamenitii sa krem sirom, tako da koristite 800g krem sira umesto kombinacije.
Otvorite rolat i postavite ga da je duža stranica okrenuta ka vama. Namažite dve trećine rolata sirnim namazom a gornju trećinu premažite sasvim tanko. Rasporedite šampinjone i Prašku šunku isto tako jer se fil pomera ka gore kako ga motate. Smotajte rolat po dužoj stranici lagano pritiskajući kako ga motate. Okrenite spoj da gleda na dole. Rukama ga pritisnite lepo sa strane i po površini da se fil lepo rasporedii i da nema praznih rupa unutra. Premažite ga odvađenim sirnim namazom. Narendajte kačkavalj preko i ukrasite ružicama od šunke ili kako volite.
Izvor : foodforthought-jelena.blogspot.com