|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Poremećaj protivljenja i prkosa kod dece

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 5.7.2021
Gotovo sva deca povremeno ispoljavaju simptome prkosnog ponašanja i da se suprotstavljaju autoritetu. Prkos, gnev ili neposlušnost mogu biti normalne pojave u različitim fazama razvoja, kada deca pokazuju svoju volju, pronalaze svoje mesto u društvu i razvijaju svoje JA.

image
Razlika između ODD i normalnog prkosa je u težini stanja i vremenu trajanja. Foto: Freepik.com
/11


Opozicioni prkosni poremećaj (engl. oppositional defiant disorder = ODD) je termin koji se koristi za decu i adolescente koja pokazuju ponavljajući obrazac prkosnog i negativnog ponašanja prema ljudima, naročito prema onima koje doživljavaju kao negativni autoritet. Nastaje u detinjstvu i češći je kod dečaka nego kod devojčica. Deca koja imaju ODD su tvrdoglava, osvetoljubiva, lako gube strpljenje, imaju stalnu potrebu da se svađaju i suprotstavljaju, imaju česte ispade besa, odbijaju poslušnost i krše prava drugih.


Gotovo sva deca povremeno ispoljavaju simptome prkosnog ponašanja i da se suprotstavljaju autoritetu. Prkos, gnev ili neposlušnost mogu biti normalne pojave u različitim fazama razvoja, kada deca pokazuju svoju volju, pronalaze svoje mesto u društvu i razvijaju svoje JA. Deca uče da zadovoljavaju svoje potrebe i ostvaruju želje, uče da upravljaju frustracijama i kontrolišu svoja ponašanja. Takođe, deca se često mogu ponašati prkosno i razdražljivo kada su uplašena, umorna, gladna. Razlika između ODD i normalnog prkosa je u težini stanja i vremenu trajanja. Kod dece sa ODD ovi simptomi su hronični, traju najmanje 6 meseci i ozbiljno ometaju funksionisanje kod kuće, u školi, vršnjačkim grupama i društvenim aktivnostima…

Nije poznato šta izaziva ODD kod deteta. Studije pokazuju da nastaje kombinacijom bioloških, hemijskih, društvenih i psiholoških faktora.


Razlika ADHD i ODD

ODD može da se javi kao pratilac ADHD- hiperkitetičkog sindroma sa deficitom pažnje, procenjuje se da oko 40% deca sa ADHD razviju simptome ODD. Iako ta dva stanja imaju slične simptome kao što su: problemi u ponašanju, impulsivnost i teškoća da kontrolišu emocije, ipak postoji bitna razlika koja je važna za postavljanje dijagnoze i određivanje pravca tretmana.

 

PROČITAJ JOŠ: Moje dete ima dijagnozu. Kako da se suočim i prihvatim?


Deca sa ADHD-om su često impulsivna, ali obično nisu zlonamerna, dok deca sa ODD često namerno povređuju, iritiraju i nerviraju druge. Deca sa ADHD-om kada se, posle burnog reagovanja, stišaju emocije obično osećaju krivicu ili sramotu, što nije slučaj sa decom sa ODD. Deca sa ODD ne vide svoje ponašanje kao problem, krivicu traže u drugima. 

 

 

Tim Centra Viva Verbum je vođen uverenjem da je podrška detetu sa teškoćama u razvoju onoliko uspešna koliko i mreža podrške njegovim roditeljima, a to znači celoj porodici. Stoga smatramo da je ključno za uspešan tretman osnažiti roditelje, obezbediti im mesto i vreme samo za njih, u kojem će moći da iskažu svoje strahove, brige, otpuste teške emocije i postave pitanja.

Stalnim učenjem, i ulaganjem u svoje obrazovanje naši defektolozi i psiholozi, koji su ujedno porodični, REBT, psihoanalitički, dečji i TA psihoterapeuti usavršavaju svoje veštine koje su neophodne za kvalitetan rad sa osetljivim pojedincima i porodicama.

Ukoliko prepoznajete da vam treba individualna psihološka podrška, defektološki ili logopedski tretman, dečja psihoterapija, porodično ili bračno savetovanje, naš tim je otvoren da vas čuje, ohrabri ili kreira odgovarajući tretman za vas ili vaše dete.


Dobrodošli u Viva Verbum, mesto gde je živa reč pokretač i put ka promeni.

 

www.vivaverbum.rs

 

Telefon: 064-953-44-16

 Email: office@vivaverbum.rs

Adresa: Miloša Zečevića 8, Beograd

 

 

 

 

Tretman

Tretman može da uključuje:

Edukaciju roditelja, nastavnika, vaspitača
Defektološki tretman
Individualnu psihoterapiju
Porodičnu psihoterapiju
Muzikoterapija
Farmakoterapiju

 
Autor: Irena Stojiljković, dipl. defektolog i psihoterapeut pod supervizijom

 

Viva Verbum

www.vivaverbum.rs

 

PROČITAJ JOŠ: Podrška porodicama dece sa teškoćama u razvoju i sistemska porodična terapija



Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
45
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
22
Vaške i svrab, kako ih prepoznati i kako i...
Ako se otkriju vaške, ne treba zaboraviti da i drugi ukućani mogu imati parazite i zaraziti druge, a pranje kose šampono...
13
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
9





Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
Ako se dete igra sa dinosaurusima, super j...
Prema studiji iz 2007. objavljenoj u časopisu Development Research, oko trećine male dece će u nekom trenutku razviti „i...



Click Here