Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2025
Danu media d.o.o. Beograd
Nepravilna ishrana kao i pogrešan izbor i kombinovanje namirnica, u ljudskom organizmu izazivaju procese koji negativno utiču na zdravlje čoveka.
Zdrava hrana je ona hrana koja u sebi ne sadrži previše belančevina i masti (posebno životinjskog porekla, kakve se nalaze u mesu, jajima, siru, ribi), a bogata je ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima koje sadrže biljna hrana, voće, integralne žitarice, semenke. Za normalno funkcionisanje organizma i dobro zdravlje potrebno je uneti više od 6 hranljivih materija: ugljeni hidrati, proteini, masti, vitamini i minerali, voda. Osnovne grupe namirnica u kojima se one nalaze su voće i povrće, hleb i žitarice, mleko i mlečni proizvodi, masnoće, mahunarke.
GRUPA NAMIRNICA | HRANLJIVE MATERIJE | OSNOVNA FUNKCIJA | NALAZE SE U
|
VOĆE I POVRĆE | Ugljeni hidrati, vitamini, minerali | Daju vlakna, energiju, | svom voću i povrću
|
HLEB I ŽITARICE | Ugljeni hidrati, vitamini, minerali | Obezbeduju energiju i | integralnom hlebu, testu, pahuljicama, pirinču, proji
|
MLEKO I MLEČNI PROIZVODI | Kalcijum, vitamin A, vitamin D | Rast kostiju, zuba, rad mišića i nerava | mleko, sir, jogurt, kačkavalj, sladoled
|
MAHUNARKE | Proteini, gvožđe | Izgradnja i obnavljanje kože, kose, krvi, kostiju, mišića, prenos vitamina | soja, grašak, bob, naut, kikiriki, biljni puteri |
Osnovni problem savremenog čovečanstva u pogledu nepravilne ishrane jeste prekomerno uzimanje šećera, masti i soli.
Masti i masnoće
obezbedjuju masne kiseline neophodne za rast i kalorije koje daju energiju našem organizmu. Masti spadaju u makronutrijense zajedno sa belančevinama i ugljenim hidratima. One su sastojak naše svakodnevne ishrane i imaju najveću energetsku vrednost od svih nutrijenasa (1g masti=9 kcal). Danas se ishrana bogata mastima posebno zasićenim mastima dovodi u vezu sa nastankom kardio i cerebrovaskularnih oboljenja kao i sa nastankom izvesnih formi raka (debelog creva, prostate, dojke, pluća). Unos masti se kreće u različitim populacijama u odnosu od 15-40 % pa i više ukupne energije unete hranom dnevno. Danas se smatra da je unos do 30 % optimalan.
Uloga masti u organizmu je sledeća:
Izvori masti mogu biti namirnice biljnog i životinjskog porekla. Svinjska mast, puter, pavlaka, punomasni sirevi, meso, iznutrice, masna mesa, mlečna mast su najveći izvori masti u namirnicama životinjskog porekla. Biljne masti su ulja koja se dobijaju ceđenjem semenki biljaka (kukuruza, suncokreta, soje, maslina).
Šećeri
najbrže proizvode energiju i masnoće, ali ne daju ništa osim toga. To su prosti ugljeni hidrati, koji u organizmu trenutno sagorevaju i ne zadržavaju se dugo, tako da energija kratko traje i ponovo se oseća potreba za hranom i to uglavnom šećerima. Preterane količine utiču na pojavu gojaznosti, karijesa, visokog krvnog pritiska, dovodi do uništavanja kalcijuma (invalidnost i deformiteti) i ostalih bolesti.
1 gram šećera sadrži 4 kalorije.
Ukoliko želite da izbegnete prekomeran unos šećera u organizam izbegavajte slatkiše, konzervirano voće, sladoled, žele, čokoladu i kremove, puding, kolače, preterano slatke pite i testa.
Beli šećer bi se trebao izbaciti iz upotrebe, a umesto njega bi bilo poželjno koristiti malteks (ječmeni slad), prirodni med, smeđi šećer ili žuti šećer.
So
je začin i jedan od retkih minerala u čovekovoj ishrani. Slanost je jedan od osnovnih ukusa. Dobija se iz morske vode ili iz rudnika soli. Osnovni sastojak soli je natrijum - hlorid (NaCl). Natrijum i hlor su neophodni svim živim organizmima. Mogu se naći u biljkama, ribi i mesu, ali je so, zbog visoke koncetracije natrijum - hlorida, njihov najbolji izvor. So igra važnu ulogu u regulisanju količine vode u organizmu. Neumereno unošenje soli u organizam je nezdravo, a može dovesti i do povišenog krvnog pritiska, šloga, srčanih problema, bolesti bubrega i oticanja čitavog organizma, jer so vezuje vodu. Treba obratiti pažnju da se so u skrivenom obliku nalazi u mnogim prerađevinama. Skriveni izvori soli su: supa u kocki, začini, gotovi prelivi za jela, kiseli krastavci i ostala turšija, masline, slana peciva, puter od kikirikija, soda bikarbona, prašak za pecivo, lekovi.
Dakle unos masti, šećera i soli jeste bitan za organizam, međutim treba ih konzumirati u granicama normale, jer prekomerno unošenje može izazvati razne bolesti.
Мажење беба.
пеперутка16
Да ли ваше бебе (6-12 месеци) воле да се мазе? Моја чак ни не слуша, само ме одгурује, пење се по мени, вуче,... чак ни не жели да се носи, само гледа да побегне. То ми је стварно чудно.. Какве су ваше?